Eski 10-04-2010, 02:57   #1 (permalink)
BeyForuM
Owner
BeyForuM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üye Numarası: 1
BeyForuM isimli üye Tecrübe puanını kapatmıştır.
Standart Cezerİ

Sibernetiği kuran, bilgisayarın babası olarak tarihe geçen, ilk defa robot yapıp çalıştıran Müslüman Türk bilgini.

CEZERİ

Müslüman bir Türk olan Bedîüzzaman Cezerî, 1136'da Diyarbakır'da doğdu. Artuklu sarayında 32 yıl

başmühendislik görevi yaptı. Bir yığın keşifleri bugün dahi hayret vericidir. Tarihte sibernitiğin ilk kurucusu olma

şerefi onundur.

Sibernetik; haberleşme, denge kurma ve ayarlama ilmidir. İnsanlarda ve makinelerde bilgi alış-verişi,

kontrolü ve denge durumunu inceler. Elbette bu ilim zamanla gelişti, elektronik beyinler ortaya çıktı. Bu sebeple

Cezerî, elektronik-beyin bilgisayarının babasıdır. Fakat bilgisayarın babası diye İngiliz bilgini C. Babbage

biliniyor. Halbuki Cezerî ondan 6 asır önce otomatik aletler imal edip çalıştırıyordu. Otomatik çalışan sistemler

arasında denge kurdu. Ondan 8 asır sonra gelen ve sibernetiğin öncülerinden sayılan İngiliz Prof. Ross Ashby,

anvak 1951'de "üstün denge durumu" nu ortaya atıp bu sistemden söz edebildi.

Sibernetik ve otomatik sistem; Fransızlar Descartes ve Pascal'la; Almanlar Leibniz'le, İngilizler de R.

Bacon'la başladığını söyleseler de, aslında Cezerî bunu ortaya koyan ve ilim dünyasına sunan ilk bilgindir.

Günümüz fizik ve *****ikçileri "ısı etkisiyle haberleşerek denge kurma" sisteminin ilk olarak J. Watt'ın

1780'de regülatörü keşfiyle bşladığını söylerler. Fakat bunun da yine Cezerî'ye dayandığını, onun meşhur eseri

Kitabü'l-Hiyel'in 171. sayfasındaki şekilde aıkça görülüyor. bu sayfa da regülatörün bir şekli, bir kuşun

hareketiyle karşılıklı haberleşerek ayarlanmaktadır.

Prof. Dr. Kazım Çeçen bu eserin mühendislik açısından çok büyük değer taşıdığını, bugün bile takdirle

karşılandığını belirtir.

Cezerî bu ünlü eserinin hazırlanışını şöyle anlatır: "Gökleri yaratan, yerlere hikmetinin sırlarını yerleştiren

Allah'a hamd olsun. İnsan nev'inin en şereflisi olan Efendimiz Muhammed'e (sav), O'nun âline, ashabına salat

ve selam olsun. Göklerde ve yerlerde ne varsa O'nun azametinin delilidir."

"Önceki bilginlerin çalışmalarını, eserleini inceledim. Dağınık bilgileri tasnif ettim. Nihayet nakillerden

kurtuldum. problemlere kendi gözümle bakabildim. Israrlı çalışmalar sonunda bu değerli fende ilerlemeye

başladım. zamanla çabalarımın semeresini almayı ve birçok fenleri medana çıkarmayı başardım. Fakat öyle

güçlüklerle karşılaştım ki, emeklerimin heba olmasından korktum. Sonra çalışmalarımı Diyarbakır Meliki Ebü'l-

Feth Mahmud'a arz ettim.

'Bunca emeği zayi etme, yapılan bu değerli plan ve çizilen şekilleri içine alan bir kitap yaz.' dedi.

Bütün gayretimi sarf ederek yazdım. Nihayet 6 bölüm ve elli şekilden oluşan bu eser meydana geldi.

Şekillerin keyfiyet, kemiyet ve çalışmaları hakkında yeterli izah yaptım. Kolay anlaşılması için onları harfla

belirttim.

Eserinin Özellikleri

Eserde otomatik cihazlar, kendi kendine öten tavus kuşları, robot filler, otomatik saatler, ele su döken robot

insan ve insan ve mühendislikle ilgili birçok aletin pşan ve işleyişi hakkında bilgiler verilmiştir. Kitaptaki sistem

ve şekiller incelendiğinde Cezerî'nin büyük bir su mühendisi olduğu görülmektedir.

Kitap kısmen ve ilk defa E. Wiedeman ve F. Hauser tarafından Almanca'ya çevrilip 1908-21 seneleri

arasında yayınlandı. 1974'de Donald R. Hill, eserin tamamını ingilizce'ye tercüme edip bastırdı. Kitapta anlatılan

su saatlerinden biri; Dünya İslam Festivali için Londra Bilim Müzesi'nde yeniden örneğe uygun yapılıp çalıştırıldı.
Bu konu yada mesaj "www.beyforum.net" sitesine aittir.
BeyForuM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Tags
cezeri

Seçenekler
Stil