|
|
#1 (permalink) |
|
Üye Numarası: 1
|
Adamin biri 40 yasindan sonra icine düsen ilim ögrenme hevesini gidermege karar vermis.
Bu konu yada mesaj "www.beyforum.net" sitesine aittir.
Konuyu hanimina acarak ilim ögrenmek icin uzak diyarlara gidecegini dolayisiyla gitmek icin musaade istemis.Hanimi esinin bu istegine karsi gelemiyerek musaade etmis.Adam esinden helallik dileyip yeni dogmus cocugunu birakarak köyünden ayrilmis. Uzunca bir yolculuktan sonra nihayet ilim ögrenmek istedigi alimden musaade alarak dergaha yerlesmis. 30 sene bu dergahta ilim ögrenen ve batini zahiri fikih tevsir ilimlerini birbir bitiren dervisi birgün hocasi cagirarar artik kendisinin ona verecegi bir ilim kalmadigini ve memleketine geri dönerek bildiklerini bilmeyenlere ögretmesini nasihat ederek dergahtan ayrilmasi icin destur vermis ve dervis dergahtan ayrilmis. Memleketine giderken bir gun hava kararir ve vardigi bir köyde geceyi gecirmek icin bir yer ararken bir yasli köylüye denk gelir.KÖylü yanindaki yiyeceklerden ikram eder beraber yer icerler daha sonra köylü Bak der yemegimi paylastim hakkim gecti sana söyle bakayim nerden gelir nere gidersin. diyince dervis basindan gecenleri bir bir anlatir.peki der köylü bukadar ilim ögrenmissin söyle bakayim bana ilmin basi nedir. Dervis ebceddir emsiledir binadir derken köylü hayir bunlarin hicbirisi ilmin basi degildir bilemedin ilmini tamamlamissin der .Dervis hayretler icinde kalir 30 sene tüm ilimlerin hepsini ögrendim su cahil köylünün ukalaligina bak bana bilgiclik tasliyor der icinden ama cevabida ögrenmek ister. SOrar köylüye söyle bakiyim ilmin basi nedir. Köylü buna ancak yaninda biryil hizmetcilik yaparsa cevap verecegini söyler. Dervis düsünür 30 sene ilim ögrendim biliyordum ama basini ögrenmemisim nolcak biryilda daha kalsam ne cikar diyerek köylünün teklifini kabul eder. Tam 1 yil köylüye hertürlü hizmeti yaptiktan sonra günü gelince köylü yanina cagiri ve söyle der.Bak evlat sen verdigin sözü tuttun fazlasiyla hizmet ettin ve sorumun cevabi sudurki ilmin basi SABIRDIR . Dervis önce aldigi cevap karsininda hayiflanir ben ne aptalmisim böyle bir cevap icin biryil hizmet etmisim falan diye söylenerek helallik alarak ordan ayrilir ve yola revan olur. Bir aksam üzeri köyüne varir ve dogruca evinin önüne gelir kapiya yaklasir ama kapiyi calmadan önce bir bakiyim camdan der ve bakinca gördügü manzarayla donar kalir.Yillar önce terketip gittigi karisinin dizinde basini koyup muhabbet eden bir erkekVay der demekki ben ilim ögrenmege gidince bizim hanim bir erkek bulmus ve oynasiyorlar diyerek cekmis silahini tam ates edecegi sirada köylünden ögrendigi aklina gelmis ve söyle demis kendi kendine. Yav dur hele sabret sabiri ögrenmek icin tam bir yil hizmet ettin bekle bir sabah olsun nedir neyin nesidir bir ögren diyerek köyün camiisine giderek sabah olmasini beklemis. Camiinin bir kösesinde uyuya kalan dervis yanik bir sesle sabahi makamda onunan ezanla uyanir ve abdest alarak camiiye gelen cumaatla beraber namazini eda ettikten sonra köylülerle sohbete takilir. Köylülere susu isimli birisin taniyip tanimadiklarini sorar, köylülerse evet öyle biri vardi yillar önce ilim ögrenme sevdasiyla köyümüzden ayrildi giderken yeni evli ve kücük bir erkek evladini geride birakmisti ve iste su ezani okuyup bize namazi kildiran sahista onun geride biraktigi ogludur diyince dervis sasirir kalir. Aman allahim der demekki benim aksam karimin yaninda gördügüm kendi öz oglumdu ve ben karim oynas tuttu diye azdaha kendi öz oglumu vurcaktim der ve Allaha sükür namazi kilar Sabretmegi ögrenmek icin biryil yaninda hizmetcilik ettigi köylüyede dualar ederek köylülerine o sahsin kendisi oldugunu ve ilim ögrenmegi bitirip geldigini dolayisiyla basindan gecenleri aleme ibret olmasi icin ine ILMIN BASI SABIRDIR sabretmegi ögrenmeyen ilim ögrendim demesin. Sanirim bizde birseyler kapariz bu hikayeden. |
|
|
|
![]() |
| Tags |
| basi, ilmin, nedir |
«
önceki Konu
|
sonraki Konu
»
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlı. Şuanki Zaman: 21:08.

Normal