|
|
#1 (permalink) |
|
Üye Numarası: 1
|
Zehirli maddelerin vücuda girmesi sonucu ortaya çıkan duruma zehirlenme denir. Peki bu durumla karşı karşıya kaldığımızda neler yapmamız gerekir?
Bu konu yada mesaj "www.beyforum.net" sitesine aittir.
Zehirlenme değişik şekillerde gerçekleşebilir; Ağız yolu ile zehirlenmeler -Gıda zehirlenmeleri -İlaçlarla olan zehirlenmeler -Kimyasal madde ile zehirlenmeler -Alkol zehirlenmesi Solunum yolu ile zehirlenmeler -Karbonmonoksit zehirlenmeleri -Diğer zehirli gazlarla olan zehirlenmeler Deri yolu ile zehirlenmeler -Zehirli gazların neden olduğu zehirlenmeler -Böcek öldürücü ilaçlarla olan zehirlenmeler -Diğer kimyasal maddelerle olan zehirlenmeler Zehirlenmenin belirtileri -Ağızda yanma, özel tat, yutkunma zorluğu, bulantı, kusma, karın ağrısı, karın krampı, ishal, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi ve terleme, -Bilinçte değişik derecelerde bozukluk, Solunum ve dolaşımda değişik derecelerde bozukluk, hatta durma, -Önemli durumlarda idrar miktarı azlığı hatta hiç idrara çıkamama, -Görmede bozukluk, nabızda zayıflama, gözbebeklerinde küçülme, kan basıncında düşme ve havaleler olabilir. Hastanın bilinci yerinde ise; -Mümkün olduğu kadar çabuk tıbbi yardım istenmelidir. 112 aranarak ambulans istenir. Zehirlenmenin nedeni biliniyorsa, haber verirken belirtilir. Ayrıca Zehirlenmelerde Başvurulacak Danışma Merkezi de aranabilir. -Tıbbi yardım ulaşana kadar hasta yalnız bırakılmamalıdır -Kusturarak mide içindekilerin boşaltılması sağlanmalıdır Hastanın bilinci kaybolmuş ise; -Hasta yan yatırılır -Baş ve boynu arkaya çevrilir, soluk yolu açılır -Alt çene ve dil öne çekilir -Gerekirse ağızdan ağza yapay solunum yapılır -Kalp durmuş ise kalp masajı uygulanır -Hasta hastaneye götürülür Zehirli mantar, tütün ve zehirli bitkiler ile gerçekleşen zehirlenmelerde ilkyardım -Hastaya bol su içirilir -Zehirlenen kişi ağzına parmak sokularak kusturulmaya çalışılır. Hastanın boğazının yaralanmasına önlem olarak önce uzun tırnak kesilmelidir -Kusarak çıkarılanlar sayılır. Birlikte hastaneye götürülür, böylece zehrin cinsi saptanabilir -Zehirli gıda alındıktan sonra 3-4 saat geçmiş ise müshil verilerek dışarı atılması sağlanır -İki üç yemek kaşığı tıbbi kömür bir bardak su içinde karıştırılarak hastaya içirilir. Tıbbi kömür zehirleri bünyesinde tutacaktır -Hastanın şoka girmesi önlenir -Hastaneye götürülür Dikkat!!! Genel kural olarak zehirlenen kişi kusturulmamalıdır! Bu kuralı bozan tek istisna zehirlenen kişinin bilincinin yerinde olması ve kısa bir süre önce ilaç içiminin gerçekleşmiş olmasıdır milliyet <div> __________________ Konu EFLAMOR tarafından (10-11-2009 Saat 08:09 PM ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
![]() |
| Tags |
| ilkyardim, nasil, yapilir |
«
önceki Konu
|
sonraki Konu
»
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlı. Şuanki Zaman: 17:42.

Normal