|
|
#81 (permalink) |
|
Üye Numarası: 3
|
Sarayburnu'ndaki büyük eglentide, 9 Agustos 1928 aksami, etrafini saran halka hitaben, ilk defa harf devrimini açiklayarak yeni harflerin kabul edilmesi lazim geldigini belirttikten sonra:
Bu konu yada mesaj "www.beyforum.net" sitesine aittir.
- bir milletin yüzde onu, yirmisi okuma yazma bilir de, yüzde seksen, doksani bilmezse, ayiptir. Bu millet utanmalidir. Ama Türk milleti utanmak için yaratilmis bir millet degildir. Iftihar etmek için yaratilmis, sanli serefli bir millettir. Tarihi bastan basa iftiharla dolu bir millettir. Okuma yazma bilmeyenlerin çoklugu, onun hatasi degildir. Hata Türk’ün karakterini anlamiyarak kafasini bir takim zincirlerle saranlardadir. Artik geçmisin bu hatalarini kökünden temizlemek zamanindayiz. Hatalari düzeltecegiz. Bu hususta bütün vatandaslarin gayretini isterim. En nihayet bir, yil içinde, bütün Türk toplumu yeni harfleri ögrenmelidir, ögrenecektir. Milletim, kafasiyle oldugu gibi yazisiyle de uygar dünyanin yaninda bulundugunu gösterecektir! Deyince, halk, kendini kucaklamak, bagrina basmak istiyen bir coskunlukla alkislarken, heyecandan aglasanlar bile görülmüstür. Oradan Büyükada’ya gitmislerdi, yat kulübünde piril piril isiklar içinde, kirita kirita siritan frakli, smokinli, tuvaletli bay, bayanlarla karsilasinca, bir an durmus, yanindakilere: - hani Sarayburnu'nda yaptigimiz yok mu? Onu burada yapamazdik!.. Demisti.
|
|
|
|
#82 (permalink) |
|
|
Istanbul’un isgali yillarinda bir Türk okulunu gezen Fransiz generallerinden M.Bramon, bize kizimizin yaptigi elisini begenmisti.general bunu almak arzusu göstermesi üzerine elisinin sahibine ögretmen armagan edilmesi için teklifte bulunmus ve ögrenci buna son derece sinirli:
- hayir, bir çöp bile vermem!..demek suretiyle siddetle reddetmisti. Aradan yillar geçtikten sonra ayni okula Atatürk gelmis, ayni ögrenci bu kez düsman generaline vermedigi ayni elisini Atatürk’e armagan etmek üzere uzatmis ve heyecanla söyle demisti: - büyük Atam, bu degersiz hediyenin kabulünü rica ediyorum.bu isimi bir zamanlar hocam, memleketimin isgali zamaninda Fransiz genarali Mösyü Bramon’a armagan olarak vermemi rica etmisti.halbuki ben bu arzuyu reddetmekle düsman ellerinde bir çöpümü bile görmek istemedigimi söylemistim.su dakikada içimden gelen bir istek ve sevgiyle armaganimi kabul etmenizi rica ediyorum. Ata’nin bu sözler üzerine kaslari çatilmis ve sert bir sesle su cevabi verdigi duyulmustur: - kizim, Türkiye’ ye kin yakismaz!..biz herkesle dostuz.çektiklerimiz, basimizda bulunan saltanat devrinin büyük hatalarinin neticesidir.Avrupalilarin, Türk kizlarinin eserlerini hayranlikla seyretmeleriyle fikirlerini degistirebilir miyiz?sen onu o zaman verseydin, simdi sanli Türk kizlarini temsil eden bir eser Avrupa duvarlarini süslerdi.
|
|
|
|
#83 (permalink) |
|
|
Seçim yapilmis, yeni meclis kurulmus, sonuç Mustafa Kemal'in beklentisine en yakin biçimde alinmisti. 26 Ekim 1923 aksami Gazi kabineyi Çankaya Köskü'nde toplantiya çagirdi. Bu toplantida basvekil Fethi Okyar'in istifasi karara baglandi, ertesi sabah haber gazete mansetlerinde yer alacakti.
28 Ekim gecesi Çankaya'daki aksam yemegine Latife Hanim da katildi. Son derece heyecanliydi. Içi içine sigmiyordu. Çünkü o aksam yemeginin gündemini biliyordu. Sevgili Pasa'si niyetlerini önce esine heyecan ve içtenlikle anlatmisti. Latife hanim bu sebeple birkaç kez mutfaga inmis, yemeklerin o aksam yasanacak olaylarin sanina yakisir olmasina özen göstermisti. Mustafa Kemal arkadaslarina, yemekten sonra anayasa'nin bazi maddeleri üzerinde çalisacagini bildirmis yeni basbakan adayi oldugu söylenen İsmet Pasa'yi da bu çalismaya davet etmisti. Ismet Pasa bu daveti bekliyordu. Sofrada seçim heyecani, seçim dedikodulari, yeni seçilenler, bu kez meclise giremeyenler hakkinda konusmalar sürüp giderken Mustafa Kemal biçagini eline aldi, dogruldu, derin bir nefes aldiktan sonra hafifçe tabagina vurarak : - beyler! Dedi. O da heyecanli, kaslari çatilmis ama gözlerinde güleç bir ifade ile arkadaslarina bakiyordu. Çit çikmiyordu simdi yemek salonunda: - beyler, yarin Cumhuriyeti ilan edecegiz! Tek tek herkesin yüzüne bakarak durumu kontrol ediyordu. Simdi sofradakiler yildirim çarpmis gibi kalakalmisti. Neden sonra, beyinlerde sok yaratan bu haberi alkislamak birilerinin aklina geldi ve yemek odasi bir anda sanki patladi. Mustafa Kemal uygun bir süre bekledikten sonra açiklamasini sürdürdü : - Türkiye devletinin hükümet sekli Cumhuriyettir. Bunu anayasa'miza yarinki meclis toplantisinda koyduracagiz. Hazirliklarimizi bir kere daha gözden geçirmemiz lazim. Gerçekten de iki arkadas bütün bir gece süren çalismalarini sabah ezanlari okunurken bitirebildiler. Ismet Pasa, Mustafa Kemal'in israriyla Çankaya Köskü'nde kaldi, birkaç saat uyudu.
|
|
|
|
#84 (permalink) |
|
|
Atatürk, milli tarih ve dil'imizin asil gerçegine yol açabilmek için günes-dil teorisine uzanan, dikkatleri çekebilme yollari denedi. Bu arada asil gayesini açiklamadi. Yusuf Akçura, Agaoglu Ahmet, Sadri Maksudi Arsal, İbrahim Necmi Dilmen, dr. Saim Dilemre ve Veled Çelebi İzbudak gibi konunun uzmanlarindan sunu istedi.
- "bana bir konusulan Türkçe yapacaksiniz ki dünyanin neresinde olursa olsun bütün Türkler, temelde bu dili anlayabilecekler. Bugün Türk anavatani, Rus isgali altindadir. Komunizm, her yolu denemekte olan bir asimilasyon veya jenosit tatbikati içindedir. Birgün yikilacaklardir. Fakat o günü bekleyemeyiz. Çünkü artlarinda kalanlar dillerini kökten kaybetmisler ve biz onlara hep birlikte anlayabilecegimiz bir dili veremezsek bosluk doldurulamaz. Sizden bunu istiyorum." Evet, Atatürk olmasaydi bizi benligimize kavusturan gerçek tarihimizden de, cehaleti yenmek yolunda baslica dayancimiz olan Türk alfabesinden de sona kadar mahrum kalirdik. Dilimiz, arap-farsça'nin yaninda, salgin haline gelmesi onun aramizdan ayrilmasindan sonra baslayan, her dilde yabanci kelimelerin istilasiyla eriyip giderdi.
|
|
![]() |
| Tags |
| anilar, anilari, ataturklu, ataturkun |
«
önceki Konu
|
sonraki Konu
»
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlı. Şuanki Zaman: 04:02.

Normal